BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[Web Creator] [LMSOFT]
Vizitati si...
Topics:
Pagini:
Pestera Bolii
Surse fotografii:

[1] http://www.zilesinopti.ro/index.php?m=2&sp=8&art=2226
[2]  http://www.turismland.ro/statiunea-straja-lupeni/
[3] http://oasis.fortunecity.com/bondi/158/cetateadecolt.html
[4] https://picasaweb.google.com/lh/photo/nLnJlYGiVLF3QNNaYcrpgA
[5] http://www.ziare-pe-net.ro/stiri/pestera-bolii-are-nevoie-de-becuri-economice-471752.html
[6] http://www.turismland.ro/lacul-galcescu-muntii-parang/
  
Statiunea Rausor

Muzeul Mineritului - Petrosani

Rezervatia geologica si botanica Galcescu

Statiunea Straja
Obiective turistice

Principalul oras al Vaii Jiului este Municipiul Petrosani. Facand un scurt istoric al acestor meleaguri, aflam ca aici au existat civilizatii din cele mai vechi timpuri. Astfel, una dintre versiuni ne arata ca inca din paleolitic, un grup de oameni preistorici ce locuiau in Pestera Bolii (la 6 km de Petrosani - deschisa pentru turisti) unde s-au gasit urme de civilizatie (vase si margele de lut), au emigrat in Valea Jiului datorita unui alt trib care i-a atacat, aici in Vale gasind mediu propice si linistit in dezvoltarea lor. Prin descoperirile arheologice facute in aceasta zona, reiese ca in decursul timpul au avut loc framantari ce au dus la popularea si prosperarea Vaii Jiului. Au fost descoperite de la unelte de piatra, arme, monezi de aur, bronz pana la situri istorice din epoca bronzului, iar mai apoi din timpul Regelui dac Dromihete 400 i.e.n., pana in perioada dominatiei romane ca mai apoi in epoca de inflorire sa decada odata cu retragerea legiunilor romane ale lui Aurelian. In secolele din evul mediu au avut loc framantari importante legate de colonizari, razmerite, modificari ale granitei ce delimita Ardealul de Muntenia. Toate acestea si-au pus amprenta asupra evolutiei social-economice ale acestei zone avand totusi o ascensiune in ciuda faptului ca uneori aceasta a fost mai lenta sau chiar a stagnat. Istoria aminteste de dominatia boierilor Cindesteni din Tara Hategului astfel ca la:


-1493 - se atesta prin primul document cunoscut intocmit la Buda, ca Mihail Kendeffi (Cindea) este proprietar al mosiilor din Valea Jiului. Orasul Petrosani de astazi fiind populat cu locuitori din Petros care au migrat spre Valea Jiului.

-1633 - se atesta zamislirea comunei Petroseni, la inceputul veacului al XVII-lea fiind locuita de mai multe familii ce aveau un hotar despartitor pe paraul Maleia.

-1750 - ia nastere satul Livezeni, acesta fiind populat cu locuitori din satul Livadia aflat in sudul Tarii Hategului.

-1788 - 1792 - cea dintai mentiune ca localitate facuta de Lt. col. Gotze, prusac la origine, care atunci cand s-a intors dintr-o calatorie in Orient, a trecut prin Tarile Romane amintind si de Petroseni, ca de un sat cu ointindere foarte mare.

-1840 - descoperirea carbunelui in Valea Jiului iar ulterior deschiderea primelor si celor mai vechi mine din Valea Jiului la Petrila si Dalja.

-1866 - Petrosani este declarat centrul acestui tinut.

-1860 - 1870 - se remarca o adevarata revolutie sociala prin inceperea exploatarii carbunelui, aceasta aducand in Valea Jiului oameni de toate confesiunile si nationalitatile din Tirol, Boemia, Slovacia, Bucovina, Galitia.

- 1870 - se face legatura feroviara Petrosani – Simeria

- 1871 - prima scoala cu predare in limba germana.

- 1930 - Petrosaniul este declarat oras si numara 15.377 de suflete (65% romani, 35% straini)

- 1968 - Petrosaniul este declarat Municipiu Petrosaniul ia nastere de-a lungul timpului contopindu-se cu satele Dalja si Livezeni.

Sursa: http://www.turisminfovaleajiului.ro

Scurt Istoric
Vedere din Valea Jiului
Din punct de vedere administrativ, Valea Jiului este o regiune ce are in compunere mai multe orase totalizans pete 170 000 de locuitori: municipiile Petrosani, Vulcan, Lupeni, orasele Petrila, Petrosani, Aninoasa si Uricani. Partea locuita a Vaii Jiului este o regiune muncitoareasca prin excelenta, consacrata prin exploatarile miniere de carbuni.

Din punct de vedere peisagistic, este o zona inca salbatica, aproape neatinsa de mana omului, cu putine localitati si razlete catune greu accesibile. Datorita locatiei geografice si a contextului socio-economic, regiunile montane si fondul forestier nu au suferit in aceeasi masura efectele transformarilor antropice precum majoritatea statiunilor turistice europene. Prin contrast, aici se mai pot descoperi inca pesteri, se pot explora trasee montane virgine si se pot descoperi stanci pentru catarat „necucerite" inca.

Depresiunea Valea Jiului se afla in Sudul judetului Hunedoara, traversand Carpatii Meridionali de la N la S, facand astfel legatura intre Transilvania si Oltenia. Este strabatura de doua cursuri de apa, Jiul de V si Jiul de E, ce se unesc in raul Jiu care se arsa in Dunare.

Valea Jiului formeaza un defileu, o cale de trecere inre 4 masive muntoase: Parang, Straja, Retezat si Sureanu. Tot de aici izvoraste Jietul, de origine glaciara, care isi poarta apele prin cheile cu acelasi nume, pe o lungime de 5,5 km. Cheile Jietului reprezinta o rezervatie naturala de tip mixt, situata de-a lungul raului Jiet si a DN 7A Petrosani-Voineasa.


  
Scurta descriere
Valea Jiului
© Cristina Patrascu 2010
Home |  Despre  |  Contact  |  Site Map 
Statiunea Rausor
Pestera Bolii
Muzeul Mineritului
Lacul Galcescu
Statiunea Straja
Valea Jiului