BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[Web Creator] [LMSOFT]
Vizitati si...
Topics:
Pagini:
Surse fotografii:

[1] http://www.orastioaradesus.ro
[2] http://www.inmi.ro/dacice/dacice.html
[3] http://stiri.turismalba.ro/?p=2963
[4] http://dacica.ro/blog/?p=1177
[5] http://www.panoramio.com/photo/47033565
[6] http://acin.weblog.ro/?p=827570
[7] http://acin.weblog.ro/?tag=drumetie&paged=2
[8] http://virtusantiqua.ro/?page_id=75
  
Sarmizegetusa Regia [8]
Sarmizegetusa Regia, Gradistea Muncelului sau Dealul Gradistii, a fost capitala regatului dac condus de Decebal.

Situată pe versantul sudic şi culmile muntelui Muncelu, a fost construită în relaţie cu zăcămintele de fier din vecinătate (de altfel, în zonă au funcţionat cele mai mari ateliere de prelucrare a metalelor din sud-estul Europei), element căruia i se poate adăuga informaţia lui Strabon, (Geogr.VII, 3, 7) despre muntele sacru al dacilor Kogaionon.

Complexul de constructii se aliniaza pe o distanta de 6 km si este alcatuit din cetatea inconjurata de ziduri, sanctuarele monumentale, atelierele infloritoare, locuintele, elementele de captare si filtrare a apei potabile, un sistem de drumuri coerent si bine intretinut.


Orasul este impartit in 3 zone functionale distincte:

1.  Cetatea, reşedinţă a regelui, marelui preot, judecătorului supreme ce domina intregul sit.
2. Zona sacra, situata la est de cetate, este formata din doua sanctuare circulare mici, sanctuarul mare circular (sanctuarul calendar) si sanctuarele rectangulare de tip aliniament cu plinte din andezit.
3. Asezarea civila, cel mai mare habitat cunoscut până astăzi în lumea dacică, ocupând peste 100 terase artificiale.

In omentul cuceririi, Sarmizegetusa era cel mai mare centru al metalurgiei fierului din Europa barbară. Cele mai multe ateliere descoperite sunt ateliere de fierărie, dar au fost descoperite şi cercetate şi ateliere ceramice sau pentru pentru fabricarea sticlei.

După transformarea Daciei în provincie romană, atracţia pe care locurile măreţiei de odinioară o putea avea pentru cei rămaşi în viaţă ca şi alte considerente, l-au determinat pe Traian să lase la Sarmizegetusa Regia, o trupă numeroasă. Prezenţa unor vexilaţii din legiunea IV Flavia Felix alături de vexilaţii ale legiunilor II Adiutrix Pia Fidelis şi VI Ferrata este documentată epigrafic, până la sfârşitul domniei lui Traian.

Sarmizegetusa Regia
Luncani - Piatra Rosie [7]
Cetatea este construita pe platoul Piatra Rosie, in Comuna Bosorod, satul Luncani din judetul Hunedoara.

Cetatea dateaza din timpul lui Burebista, cand s-ainceput constructia (80 - 44 i.Hr.), fiind finalizata in timpul urmasilor acestuia. Accesul la aceasta este dificil, cetatea fiind inconjurata din treiparti de prapastii, singura cale de acces fiind dinspre est. Prin amplasarea ei geografică, cetatea controla accesul spre Grădiştea de Munte dinspre Valea Streiului.


Cetatea, ridicata din piatra, are forma patrulatera, cu laturile de 102 x 45 m, fiind prevazuta cu patru turnuri de aparare, situate în colturile incintei, iar un al cincelea fiind situat la mijlocul laturii de est a fortificatiei. În interiorul incintei au fost identificate vestigiile unei constructii de lemn, ale carei baze de piatra s-au pastrat integral. Pentru aprovizionarea cu apa a garnizoanei stationate aici, în coltul de nord-vest al cetatii exista o cavitate sapata direct în stânca.

În afara incintei cetatii au fost observate urmele unui sanctuar, format din aliniamente de baze de coloane din piatra (plinte).

Pe coasta estica a dealului, exista o a doua incinta, constituita din ziduri din piatra de stânca si o palisada. Latura estica a celei de-a doua incinte se unea cu latura vestica a fortificatiei de pe culme. În interiorul celei de-a doua incinte a fost observat traseul unui drum antic, pavat cu piatra.

Cetatea a functionat intre sec. I i.Hr. si I d.Hr., fiind distrusa in anul 106, in timpul celui de-al doilea razboi daco-roman.
Luncani - Piatra Rosie
Fetele Albe [6]
Situata pe coasta de Sud a dealului Muncelului, este despartita de cetatea Sarmizegetusa printr-o vale adanca, Valea Alba.

 
Ea face parte din categoria asezarilor de munte civile dacice, fiind ridicata pe terase protejate de ziduri din blocuri de calcar, construite in tehnica specifica tuturor fortificatiilor dacice din Munţii Orastiei. Asezarea contine mai mult locuinte civile si religioase, fara rol defensiv.

Aseazarea a fost distrusa urma unui mistuitor incendiu ce a avut loc in timpul luptelor desfasurate in cadrul celui de-al doilea razboi daco-roman (105-106 e.n.), care a pus capat existentei statului dac liber.
Asezarea de la Feţele Albe
Costesti Cetatuie, scara monumentala [5]
Considerata cea mai veche dintre cetatile dacice din muntii Orastiei, cetatea de la Costesti Cetatuie este construita pe culmea Cetatuia, la 3 km de satul Costesti.

Cetatea dateaza de la sfarsitul sec. al II-lea - inceputul sec. I i.Hr.  Menita sa apere zona ce se afla pe malul stang al raului Apa Orasului, avea un rol strategic extraordinar de important, deschizand practic drumul catre Sarmizegetusa. De altfel, cetatea a si fost prima capitala a regatului dac condus de Burebista.

Cetatuia de la Costesti este un punct de reper deosebit pentru istoria geto-dacilor, fiind prima cetate construită după o planimetrie si o tehnica noua de influenta elenistica (ziduri din blocuri din piatră de talie cu parament dublu), pastrand in acelasi timp elemente ale sistemul vechi de fortificare, santuri si valuri de pamant.

La fel ca in cazul cetatii Costesti-Blidaru, dar nu utilizand aceeasi metoda originala de constructie, s-au descoperit doua cisterne cu apa, vitale pentru supravietuirea asezarii, una in interiorul si alta in exteriorul zonei fortificate.

Devastata in timpul primului razboi daco-roman, in 102 p. Chr., cetatea este rapid restaurata si apoi definitiv distrusa si parasita in anul 106 p. Chr., odata cu cucerirea Daciei de catre romani, ruinele ei fiind ulterior utilizate drept cariera de piatra pentru ridicarea castrelor.


Cetatea dacica de la Costesti-Cetatuie este inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.

Cetatea Costesti Cetatuie
Cetatea Blidaru [4] 
Situata in Muntii Orastiei, la aprox. 4 km. de satul Costesti, pe Dealul Blidaru. Cetatea Blidaru este despartita de cetatea Costesti, aflata mai la sud, de o vale adanca.

CDatand din a doua jumatate a sec. I, dupadomnia lui Burebista, cetatea era destinata apararii drumului pe Valea Gradistei, ce ducea spre Sarmizegetusa.

Cetatea de pe inaltimea Blidaru ,formata din doua incinte ,de fapt doua cetati legate organic una de alta, este prevazuta cu sase turnuri ,platforme de lupta si un turn -locuinta in mijlocul uneia din incinte, precum si cu o serie de depozite si asezari gospodaresti. Aprovizionarea cu apa a acetatii era asigurata printr-o monumentala cisterna patrulatera, cu ziduri duble sau intreite, adanca de peste 5m, construita in partea de nord-vest. Este vorba de o constructie unicat in lumea dacica si construita, mai mult ca sigur, de catre un mester roman sau sub indrumarea acestuia.

Cetatea in ansamblu era o adevarata capodopera defensiva a acelor vremuri, toate constructiile din interiorul sau putand fi folosite in lupta cu un eventual inamic. Pana si plafoanele incaperilor erau astfel concepute incat sa sustina masini de razboi care sa traga asupra asediatorilor. Ingenios este si sistemul portilor consecutive. Astfel, in cazul in care prima poarta de lemn ceda, inamicul se lovea de spatele unui zid de aparare fiind nevoit sa alerge in jurul acestuia pentru a ajunge la cea de a doua poarta.

Este considerata a fi cea mai puernica fortareata dacica din perioada Burebista-Decebal (sec.I i.c-sec.I d.c).
Cetatea Costesti-Blidaru
Cetatea Capalna [3]
Situata la 2 km de satul cu acelasi nume, cetatea este construita pe Dealul Cetatii, intre Valea Garalaului si Dealul Rapii.  Mentionam din start ca cetatea se afla in judetul Alba, nu Hunedoara, dar merita prezentata ca intregind salba cetatilor Dacice.

Avand rolul de a a impiedica patrunderea dusmanilor in Dacia intracarpatica, pe singurul drum ce venea de la sud de Muntii Carpati, accesul este foarte dificil, putandu-se face numai dinspre sud-vest, printr-o sa ingusta.

Cetatea dateaza din sec I i.Hr, in timpul regelui Burebista. Se pare ca, dupa primul razboi daco-roman (101 - 102), in conformitate cu tratatul de pace incheiat intre imparatul Traian si regele Decebal, acesta din urma a fost obligat sa demoleze partial zidurile de aparare. Desi refacuta in graba inainte de cel de al doilea razboi daco-roman, cetatea a fost, se pare, incendiata si distrusa de armata romana in jurul anului 106 d.Hr.

Cetatea se afla in patrimoniul UNESCO. De altfel, Capalna si Banita sunt cele doua cetati incluse in patrimoniul UNESCO ca parti ale sistemului defensiv dacic, dar care nu se afla in muntii Orastiei, centrul regatului.

  
Cetatea Capalna
Cetatea Banita [2]
Cetatea Banita, construita pe Dealul Piatra Cetatii sau Dealul Bolii, se afla la limita vestica a Vaii Jiului. Elementele de fortificatie sunt amplasate pe latura nordica, singura acesibila sin afara, altfel dealul fiind inconjurat din trei parti de apele raului Banita.

Cetatea datand din sec. al II-lea i.Hr. a fost construita in aceeasi perioada cu cetatile din muntii Sebesului pentru a apara accesul dusmanilor ce ar fi putut veni dinspre sud, prin Defileul Jiului. De fapt, pierderea cetatii de la Banita, in primul razboi daco-roman, din 101-102, a permis armatei romane sa avanseze pe drumul catre capitala regatului, Sarmizegetusa Regia, fapt atestat de existenta castrelor de mars romane de la Jigurul Mare si Comarnicel.

Din pacate, cetatea nu poate primi vizitatori momentan, din cauza greutatii accesului, atat din cauza pantelor foarte abrupte, cat si din cauza lipsei infrastructurii (nu exista drum, harta sau indicatoare, iar accesul din partea de nord este barat de unul dintre zidurile dacice). Autoritatile, promit sa amenajeze cat mai curand o cale de acces si puncte de informare turistica. Cetatea face parte din patrimoniul UNESCO.
Cetatea Banita
  
Harta cetatilor dacice [1]
Muntii Orastiei sunt considerati a fi fost centrul politic, economic, militar si spiritual al Daciei, cunoscand cea mai infloritoare dezoltare intre sec. I i.Hr. si I d.Hr.  La aceasta se adauga asocierea Muntilor Orastiei cu identitatea muntelui sacru al dacilor, Kogaionon, identificat astazi cu muntele Sarmizegetusa.

Sala de fortificatii cuprinde 4 cetati menite sa apere etatea de scaun a Daciei, Sarmizegetusa Regia. Inafara de acestea, cetatea Banita si cetatea Capalna, desi nu sunt situate in muntii Orastiei, fac parte din complexul defensiv menit sa apere Dacia de invaziile romane.

In centrul acestui conglomerat arheologic, se afla orasul Orastie, cu cetatea sa fortificata.

Zona Muntiilor Orastiei este delimitata de raurile Strei, Mures si Sebes. Desi denumirea geografica a muntiilor este acceea de Muntii Sureanu, cea Muntii Orastiei sunt este folosita de istorici si arheologi, pornind de la orasul cu acelasi nume. Zona este extrem de bogata in zacaminte de fier, insa lipsa resurselor de hrana si materiale de constructii a dus de-a lungul timpului la dezvoltarea comertului cu localitatile din Valea Muresului, bogate in piatra si cu un sol fertil.


  
Cetatile Dacice
Muntii Orastiei
© Cristina Patrascu 2010
Home |  Despre  |  Contact  |  Site Map 
Sarmizegetusa Regia
Luncani - Piatra Rosie
Fetele Albe
Costesti Cetauie
Cetatea Blidaru
Cetatea Capalna
Cetatea Banita