BluePink XHost |
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink |
Lacul Cincis este unul dintre principalele locuri de agrement din judetul Hunedoara. Privelistea de vis si linistea ce domina dealurile verzi te poate face sa crezi ca este cel mai pasnic loc de pe pamant. Majoritatea localnicilor insa ii cunosc istoria zbuciumata ce a nascut legende si superstitii in randul locuitorilor din zona.
Se spune, astfel, ca numele lacului, "Cincis", provine de la cei cinci insi care au construit aici cinci case, intemeind astfel satul. . Se mai spune ca cei cinci (bunicul, fiul si trei nepoti) erau luptatori viteji ce l-au salvat pe împaratul lor din prinsoarea turcilor, într-o luptã datã la locul numit astazi "Poiana Turcului.” Drept urmare, ei au primit, ca rasplata, plaiul Cincis. Satul Cincis , prin cnejii sai (mici suverani locali), a avut strânse legaturi de rudenie cu familia Corvinilor. Prima atestare documentara a acestuia dateaza din anul 1360. Biserica satului dateaza tot din anul 1360. Unul dintre preotii care au slujit aici, Popa Stan, a facut parte din armata lui Mihai Viteazul. Urmatorii preoti, Mihai si David Popovici, au fost sfintiti în Tara Romaneasca in 1782 de Filaret, viitorul Mitropolit al Tarii Românesti. Din 1943, pana acum, biserica satului a fost slujita de o singura familie: Rudeanu, în care preotia se transmite din tata in fiu, familie ce îsi are radacinile in sat. Primul a fost Anton Rudeanu si a slujit peste 40 de ani. Longevitatea apostolatului familiei Rudeanu în Cincis e dovedita si de faptul ca Ioan Rudeanu, tatal lui Anton, a fost primar timp de 35 de ani. Iulia Rudeanu, mama sa, este stranepoata lui Petru Ungur, primul preot cu studii din Cincis (1831-1837). Preotul Anton Rudeanu este stranepotul unui mare haiduc: Horea Rudeanu, care a luptat pentru drepturile iobagilor din Muntii Poiana Ruscai. (1)
Viziunea lui Arsenie Boca
In aprilie 1952, pus in libertate de cei care-l inteminitasera la Canal, Parintele Arsenie Boca (1910-1989) se intoarce la Manastirea Prislop, aflata la cativa kilometri de Cincis. Preotul Oprea Craciun povesteste ca, intr-una din zilele anului 1958, Parintele Arsenie Boca, intorcandu-se pe jos spre manastire, prin valea Cernei, si urcand pe langa o biserica, a pus bata pe care o avea in mana stanga la radacina unui copac si a zis celor care-l insoteau: "Pana aici va fi apa in zona asta". Lumea s-a mirat, insa peste numai patru ani s-au adeverit cele spuse de parintele vizionar. (2)
Construirea barajului.
In 1962, din ordinul lui Ceausescu, doua sate si patru catune (Cincis, Cerna, Plosca, Balana, Moara Ungurului si Baia Craiului) au fost stramutate pe dealul Iuba pentru a face loc lacului de acumulare Cincis. Cei 800 de localnici ai satului Cincis si-au vazut atunci cele 205 godpodarii si 4 biserici inghitite de ape. Nimic nu a fost iertat, nici macar cimitirele, din care localnicii, cei care au putut, au fost nevoiti sa-si stramute mortii.
Fenomene stranii si marturii
Nimic din ce a mai ramas nu este azi vizibil la suprafata, dar se spune ca in zilele senine si secetoase, cand nivelul apei scade, turla vechii biserici din secolul al XIV-lea, aflata la 25 de metri adancime se poate vedea iesind deasupra apei. Oricine trecea atunci prin zons îsi fscea cruce si se indeparta grabit. „Nu puteai sa vezi asa ceva fara sa te cutremuri. Satenii veneau pe malul lacului si isi plangeau mortii ingropati in cimitirele acoperite de ape. Si blestemau fara incetare” isi aminteste Costin Marcus, localnic.
La foarte scurt timp, satenii au inceput sa observe fenomene ciudate. „Oile nu se apropiau de lac, iar in miez de noapte se vedeau, uneori, spiritele celor morti care bantuiau pe suprafata lacului. Nu mai vorbesc despre furtuni iscate din senin în mijlocul lacului. Era clar pentru toata lumea ca lacul Cincis era blestemat”, povesteste Ionel Crâznic, un localnic (2) .
Au urmat apoi alte intamplari care au generat legende. „Aproape în fiecare an cineva se ineca, iar cadavrul nu mai iesea niciodata la suprafata. Imi amintesc ca prin anii 70 s-a inecat un fotbalist, iar autoritatile de atunci au facut eforturi disperate sa-i recupereze cadavrul. Scafandrii care coborau pe fundul lacului ieseau la suprafata ingroziti. Povesteau despre serpi si despre faptul ca era intuneric bezna. Unul dintre ei, care a ajuns în zona unde se aflau cimitirele, a iesit la suprafata si nu a mai scos un cuvant. A stat internat la Spitalul de nebuni aproape un an”, isi aminteste Ionel Crâznic. (2)
Nenorocirile pricinuite de inundarea satului se spune ca au aruncat un blestem asupra celor care au hotarat construirea barajului. Preotul Oprea Craciun isi aminteste ca cel care a hatarat daramarea bisericilor "era secretar de partid la combinat (n.a. - Combinatul Siderurgic din Hunedoara). Cativa ani mai tarziu, i-a murit sotia, tanara, de cancer. Si, vazandu-l indurerat, cu doi copii mici orfani, i-am zis "o sa vezi, Dumnezeu o sa te ajute!". Mi-a raspuns: "Cum sa ma ajute, parinte, daca eu am daramat biserica?"..."(2)
Blestemul continua si azi.
Astazi, majoritatea localnicilor cred ca lacul este blestemat. Se crede ca cei care se ineaca aici nu mai ies niciodata la suprafata. "Unii ies, altii ba, spune preotul Craciun. Daca sunt prinsi in mal sau in gurile pestilor, n-au cum sa mai iasa..." In martie anul trecut, aici s-a inecat un baietel de 13 ani, Paul Cristian Barna. Era la un antrenament de rutina, pentru campionatele nationale de caiac-canoe, cand pe lac s-a iscat o furtuna din senin, care l-a rasturnat. Nu avea vesta de salvare... Trupul copilului nu a mai fost gasit. Pe mal, in dreptul locului unde se presupune ca s-a inecat, bunicul lui a pus o cruce. Altii cred ca locul pe care au fost dusi stramutatii este blestemat... In aceeasi perioada in care parintii lui Paul isi cautau copilul in adancuri, dealul Iuba a luat-o la vale, cu sat cu tot. Au fost afectate opt gospodarii. Doua din ele, a lui Ioachim Vlad (71 de ani) si a Mariei Salasan (74 de ani) au fost grav avariate. Stramutati pentru a doua oara in viata lor, oamenii s-au inghesuit in containere.(2)
Astazi lacul este una dintre cele mai cautate zone de agrement din Hunedoara si din imprejurimi. Peisajul de vis, incadrat de dealuri inalte te face sa uiti ca nasterea lacului a lasat urme adanci in viata localnicilor. In zilele insorite de vara, lacul Cincis asteapta pe orice iubitor de natura, gata sa-si spuna povestea.
(1) http://www.masuramedia.ro/Special/122.html
(2) http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-06-06/sfintii-din-biserici-lasati-in-calea-apelor.html
(*) Foto 2 preluata de pe http://www.flickr.com/photos/bastylica/3759582190